Manuale de matematică pentru elevii nevăzători
Data: 5 Apr 2018

Clubul Rotary VARANA Focșani a finalizat proiectul intitulat ”Manuale de matematică pentru elevii nevăzători”, inițiativă începută cu ocazia Balului de Caritate organizat de Club în martie 2017 prin care și-a propus, împreună cu Fundația ”Cartea Călătoare”, translatarea și imprimarea în sistem Braille a manualelor de matematică din clasele 0-VI pentru elevii nevăzători.

Miercuri, 04.04.2018, la Secția pentru copii a Bibliotecii Județene ”Duiliu Zamfirescu” din Focșani, Clubul Rotary VARANA și Fundația ”Cartea Călătoare” a organizat evenimentul de închidere al proiectului, unul foarte important pentru nevăzători deoarece în ultimii 30 de ani nu s-au mai publicat manuale din domeniul tehnic în Braille.
Pe parcursul acestui proiect au fost accesibilizate pentru elevii nevăzători manualele de matematică pentru clasele II-V, un proces complex ce impune metode de accesibilizare a informației: pozele și schemele trebuie descrise în cuvinte și transpuse în Braille, iar formulele trebuie codificate în codul matematic, ceea ce înseamnă că un manual de matematică tipărit în Braille este de 20 de ori mai gros decât unul obișnuit.

Pentru clasele superioare s-a folosit o altă metodă de accesibilizare, astfel manualul pentru clasa a V-a și ulterior cel pentru clasa a VI-a fiind convertite într-un format electronic. În cadrul acestui proiect sprijinit de Clubul Rotary VARANA Focșani a fost realizat și primul manual de șah în Braille, destinat elevilor din clasa I, un joc care stimulează gândirea logică și îi ajută să învețe matematică.

Toate manualele realizate în cadrul proiectului au fost distribuite gratuit școlilor pentru deficienți de vedere din orașele Arad, Timișoara, Cluj, Târgu Frumos, Buzău și București, un demers care sperăm să inducă publicului larg ideea necesității accesibilizării manualelor pentru copiii nevăzători.

Doneaza
Prin generozitatea și atenția oamenilor ca tine, putem să realizăm în continuare proiecte care schimbă în bine multe lucruri și care pot ajuta persoanele sau cauzele care chiar au nevoie de ajutor sau sprijin.
Social media
Promovăm proiectele și acțiunile Clubului Rotary VARANA Focșani și pe:
Newsletter
Abonează-te pentru a afla ultimele știri și proiecte ale Clubului Rotary VARANA Focșani.