Pe 7 octombrie 2016 la Sala Cinema Balada din Focșani începând cu orele 15.30 a avut loc Conferința ”Viața soldatului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, prima parte a proiectului educațional ”Ore de istorie vie” organizat de Clubul Rotary VARANA Focșani și Asociația Redescoperă Istoria!
Într-o sală arhiplină a Sălii Balada am aflat multe informații inedite despre viața soldatului de rând din prima linie a frontului în cel de-Al Doilea Război Mondial pentru fiecare din cele trei ţări participante la lupte: Armata Română, Armata Germană – Wehrmacht şi Luftwaffe – şi Armata Roşie. Echipați cu uniforme militare istorice specifice perioadei 1939–1945, membrii Asociației Redescoperă Istoria ne-au purtat printr-o istorie vie, o istorie neștiută până acum. Ce mâncau soldații și ofițerii în tranșee? Care a fost rolul femeilor-soldat în Armata Roșie? Ce a însemnat 23 August 1944 pentru soldatul de rând? Sunt doar câteva aspecte pe care le-am aflat din această parte a nevăzută a istoriei – viața pe front a soldatului de rând.
A doua zi, pe 8 octombrie 2016, în cadrul acestui proiect educațional realizat de Clubul Rotary VARANA Focșani, Asociaţia Redescoperă Istoria a reconstituit în Piaţa Unirii din Focşani o poziţie de apărare specifică frontului de est între anii 1941-1944. Poziţia de apărare a fost construită din saci militari pentru protecţie, plase de camuflaj şi echipament specific epocii, fiind expuse replici ale armelor utilizate de combatanți pe front.
Spre deosebire de atmosfera ”înghețată” a muzeelor, prezentarea de uniforme, arme și echipament (ca istoric, aspect și funcționalitate) realizată de membrii ARI în parcul din Piața Unirii a fost o expunere vie, o prezentare într-un mod aparte, interactivă.
Acest proiect ne-a amintit sau ne-a învățat aspecte mai puțin cunoscute ale celui de-Al Doilea Război Mondial, într-o formă total diferită de cea cu care am fost obișnuiți până acum. Și asta pentru că istoria este cea mai frumoasă poveste.
- Google
- YouTube