SCOPUL PROIECTULUI:
Sprijinirea a douăzeci de copii dotaţi şi supradotaţi proveniţi din familii sărace din judeţul Vrancea, prin acordarea de burse şcolare anuale care să îi ajute pe copii în procesul instructiv-educativ de valorificare a abilităţilor personale.
Am demarat deja identificarea a 20 copii dotaţi prin evaluarea psihologică (inteligenţă, aptitudini, creativitate, personalitate) a unui eşantion de 40 copii cu vârste între 10 şi 14 ani. Serviciile de evaluare vor fi realizate prin aplicarea unor metode şi instrumente de lucru psihologice şi sociale validate ştiinţific, precum şi prin culegerea de informaţii şi nominalizări făcute de către profesorii/învăţătorii copiilor din grupul ţintă.
Următorul pas va fi reprezentat de o serie de deplasari în 20 localităţi din judeţul Vrancea, în scopul realizării anchetelor psiho-sociale pentru identificarea copiilor din grupul ţintă şi consilierea familiilor copiilor cu privire la serviciile educative şi psihologice adresate copiilor dotaţi.
Ulterior vom organiza campanii de informare privind copiii/tinerii supradotaţi şi vom edita o serie de materiale informative – pliante, broşuri – pe această temă.
Pentru antrenarea voluntară a membrilor comunităţii la participarea în acţiuni menite să încurajeze astfel de proiecte educaţionale, vom ţine un seminar pe tema procesului şi metodelor instructiv – educative ale copiilor dotaţi şi supradotaţi.
Celor 20 de copii identificaţi cu performanţe şi abilităţi înalte, pe perioada anului şcolar 2008-2009, li se vor acorda din partea Clubului burse şcolare lunare ce vor consta în bani, echipamente şcolare, tehnică IT etc.
Proiectul se derulează pe o perioada de 12 luni (iulie 2008 – iunie 2009), fiind implementat de o echipă formată din 3 membri ai Clubului Rotary Varana: 1 psiholog şi doi profesori. Alături de echipa Rotary, serviciile de specialitate din proiect sunt asigurate de o echipă formată din 2 psihologi, 1 asistent social, învăţători şi profesori din aproximativ 15 şcoli generale din localităţi rurale şi urbane din judeţul Vrancea.
Bugetul proiectului este de aproximativ 43.000 Euro, din care bursele şcolare sunt în sumă de 26.000 Euro (în prezent deja s-au strans 9.000 euro).
Proiectul „O şansa pentru copiii dotaţi” se va derula in parteneriat cu Fundaţia “Pro Armonia” Focşani, care va asigura Know-how privind serviciile psihologice şi sociale precum şi instrumentele psihometrice necesare, şcoli generale din Vrancea şi Inspectoratul Scolar Judeţean Vrancea.
- Google
- YouTube